7 Persoalan Yang Sering Ditanya Mengenai Akikah

177
24701

1Apakah perbezaan antara ibadah Korban dan Akikah?

Ibadah akikah ialah sembelihan haiwan ternakan kambing yang dilakukan pada hari ke-7 kelahiran bayi. Manakala ibadah korban ialah sembelihan haiwan ternakan seperti unta, lembu dan kambing yang dilakukan pada hari raya Aidil Adha iaitu 10 hingga 13 haribulan Zulhijjah.

2Apakah hukum melaksanakan Akikah?

Hukum melaksanakan Akikah ialah sunat Mu’akkadah –  iaitu sunat yang sangat-sangat dituntut melaksanakannya. 

3Siapakah yang dituntut melaksanakan Akikah?

Ada 3 golongan yang dituntut untuk melaksanakan akikah. Susunan adalah mengikut keutamaan;

Pertama: Ibu bapa atau penjaga yang berkewajipan menanggung nafkah bayi.
Kedua: Datuk atau Nenek. Mereka juga dituntut mengakikahkan cucu mereka, sepertimana baginda Nabi SAW mengakikahkan cucu baginda iaitu Saiyidatina Hassan dan Hussain R.Anhuma.
Ketiga: Diri sendiri. Sekiranya seseorang individu itu sudah dewasa dan berkemampuan dari sudut hartanya, tetapi (sewaktu kecil) dia belum diakikahkan oleh Ibubapa / datuk atau penjaganya, maka dia boleh lakukan Akikah untuk dirinya sendiri.

4Berapa bilangan haiwan sembelihan Akikah?

Akikah untuk anak lelaki 2 ekor kambing dan anak perempuan 1 ekor kambing.

5Bagaimana pengagihan daging Akikah dilaksanakan

Daging akikah sunat dimasak terlebih dahulu untuk dimakan bersama. Ini bermaksud daging tersebut tidak diagihkan secara mentah, sepertimana yang dilakukan terhadap daging sembelihan korban. Tetapi di EZ Qurban, tidak semua daging akikah tersebut dimasak, ada yang diagih secara mentah kepada penduduk tempatan supaya lebih ramai menerima agihan daging akikah tersebut.

6Bilakah waktu untuk melaksanakan Akikah?

Ibadah Akikah dilaksanakan pada hari ke-7, 14, dan 21 hari kelahiran bayi. Hal ini sepertimana sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: 

Setiap kelahiran bayi itu tertebus dengan akikahnya yang disempurnakan (sembelihan) untuknya pada hari ke-7, dan dicukur rambutnya serta diberikan namanya” (HR. At-Tirmidzi).

Syeikh Arsyad Al-Banjari menyebutkan dalam Sabil Al-Muhtadin: “Jika terlepas akikah pada hari ke-7 kelahiran bayi, maka tunaikan pada hari ke-14. Dan jika terlepas hari ke-14, maka tunaikan pada hari ke-21. begitulah ia diselangi 7 hari berikutnya“.

7Bolehkah Akikah dengan bahagian lembu?

Tidak digalakkan melaksanakan Akikah pada bahagian lembu, kerana Akikah itu dituntut untuk dilaksanakan pada seekor haiwan yang lengkap sempurna, sepertimana perbuatan Nabi SAW yang mengakikahkan haiwan kambing untuk cucundanya.

 

Nak laksanakan Akikah dengan hanya RM580 seekor kambing?

EZ Qurban telah berpengalaman melaksanakan Akikah dan Korban diluar negara selama 12 tahun sejak 2007.

Pelaksanaan adalah 100% diluar negara dan daging akan diagih kepada umat Islam yang jauh lebih memerlukan.

Info lanjut boleh klik sini.

Atau terus hubungi kami melalui whatsapp dengan klik link dibawah:

http://ezqaqiqah.wasap.my/

177 COMMENTS

 1. Utk akikah anak lelaki iaitu 2ekor kambing. Boleh ke buat berasingan tempat dan berlainan masa? Cth: seekor di pahang bulan3, seekor lg di perak bulan4

  • Tiada masalah tuan. Tidak disyaratkan 2 ekor tersebut dilakukan pada masa dan tempat yang sama. Cuma seeloknya pastikan kedua-dua pelaksanaan tersebut diadakan sebelum anak itu baligh.

   Wallahu a’lam.

   • askum ustaz,sy nk tnye boleh ke nk akikahkn anak jika ibu bapa tidak akikah lg untuk diri sendiri..atau ibu bapa pelu akikah diri sndiri dlu baru boleh akikahkn untuk anak..

    • Wa’alaikumsalam Mohd Hakim, ibu bapa yang belum melaksanakan akikah ke atas dirinya sendiri bukanlah menjadi suatu halangan untuk melaksanakan Aqiqah ke atas anaknya. Maka, tiada masalah untuk melaksanakan akikah ke atas anak tersebut atau ibubapanya ataupun kedua-duanya sekali gus, jika berkemampuan.

  • Wa’alaikumsalam. Tidak digalakkan memberi makan daging akikah kepada bukan islam. Malah, haram hukumnya, jika akikah tersebut disandarkan kepada niat akikah nazar.

 2. Assalammualaikum wbt..tuan..ada sepasang suami isteri nih mempunyai anak lelaki 6 org. Tetapi mereka tidak pernah membuat aqiqah utk semua anak mereka di atas faktor ketidakmampuan mereka. Kini anak2 mereka sudah berumur antara 13 tahun – 1 tahun, boleh kah suami isteri nih membuat aqiqah untuk anak2 mereka?

  • Wa’alaikumsalam Kak Yong, ibadah akikah boleh dilaksanakan pada bila-bila masa meskipun anak-anak tersebut telah melepasi tempoh usia hari ke-7 kelahirannya. Jadi, selagi mana anak-anak itu belum diakikahkan, maka boleh dilaksanakannya.

   • Assalammualaikum ustaz…anak sy perempuan umur 6 tahun dan lelaki 5 tahun.Soalan saya..
    1)boleh tak saya buat akikah 1 ekor kambing untk ank perempuan dan 1 ekor kambing ank lelaki dalam satu masa yang sama?
    2)boleh tak 2 ekor kambing tu sy jamu utk tetamu majlis perkahwinan anak buah saya cth sy buat kambing golek boleh tak?
    3)perlu ke saya buat akikah lagi 1 ekor kambing untuk anak lelaki pada masa yang lain sbb ank lelaki sepatutnya 2 ekor kan?

    • Wa’alaikumussalam Puan Amy,
     1) Boleh akikah 1 ekor kambing untuk anak lelaki, dan seekor lagi untuk anak perempuan.
     2) BOleh gunakannya untuk tujuan kenduri, malah itulah yang dituntut, walaupun namanya bukanlah kenduri akikah, tetapi tujuannya adalah sama, iaitu memberi makan kepada orang ramai.
     3) Afdhal akikah bagi anak lelaki 2 ekor kambing (jika berkemampuan), tetapi memadai dengan seekor kambing sahaja.

 3. Assalam..
  Saya ingin buat aqiqah tapi untuk ibu saya memandangkan semasa kecil ibu saya x pernah di aqiqahkan..Sekiranya boleh,adakah ibu saya boleh makan daging aqiqah itu?
  Terima kasih..

  • Wa’alaikumsalam, Puan Fara boleh melaksanakan Akikah untuk diri sendiri dan Ibu puan boleh makan daging akikah tersebut.

 4. asalaamualaikum. saya ingin bertanya tentang ayat last artikel. kalai tiada upaya atau bajet untuk 2 ekor lambing bagi anak lelaki. Adakah seekor kambing sudah memadai ye?

  • Wa’alaikumsalam Fatin. Ya…jika kurang berkemampuan, memadai dengan seekor kambing untuk Akikah seorang anak lelaki. Dan pada masa akan datang, sekiranya berkemampuan, boleh ditambah dengan seekor kambing lagi.

  • Wa’alaikumsalam. Ibadah Akikah disunatkan menyembelih haiwan Kambing. Namun, tidak dinafikan ada sebahagian ulamak mengatakan boleh melaksanakan akikah dengan berkongsi bahagian daging lembu sepertimana Ibadah korban.

   Tetapi, kami mengambil pendirian dan mengikut ketetapan sunnah yang kuat di dalam pelaksanaan Akikah, di mana Nabi SAW menyuruh agar menyembelih seekor haiwan kambing untuk ibadah akikah. Kerana akan berlaku sedikit kesulitan jika berkongsi bahagian lembu, antara bahagian korban dan bahagian akikah. Sekiranya bercampur, maka akan timbul masalah pengagihan daging tersebut.

  • Wa’alaikumsalam. Boleh tuan. Kerana ibadah aqiqah adalah tertakluk kepada usia hari ke-7 kelahiran bayi, maka tidak menjadi masalah jika bayi masih belum luruh tali pusatnya.

 5. Assalamualaikum..bagaimana pula dgn daging lembu ustaz?sbb baru2 saya ada buat aqiqah anak dgn 1 bhgn daging lembu korban?

  • Wa’alaikumsalam. ada juga pandangan sebahagian ulamak yang mengatakan boleh melaksanakan akikah dengan bahagian daging lembu seperti korban. Tetapi, kami mengambil pendirian dan mengikut ketetapan sunnah yang kuat di dalam pelaksanaan Akikah, di mana Nabi SAW menyuruh agar menyembelih seekor haiwan kambing untuk ibadah akikah.

  • Jika ibu bapa berniat nazar akikah (dalam kategori akikah wajib), maka daging akikah tersebut wajib disedekahkan keseluruhan dagingnya dan ibu bapa tidak boleh ambil daging itu untuk dimakan walaupun sedikit.

 6. Aslkm ustaz..boleh ka sekiranya saya melakukan akikah dengan seekor lembu tapi dalam masa yang sama berkongsi haiwan akikah tersebut dengan anak abang saya.

  • Wa’alaikumsalam, seekor haiwan akikah untuk 1 nama sahaja. Jika puan berhajat untuk melaksanakan akikah seekor lembu hanya boleh letak 1 nama sahaja. Tidak boleh berkongsi dengan nama lain.

 7. Sy seorg ibu berumur 26 tahun. ibubapa tak mampu buat aqiqah dahulu. bolehkah saya buat akikah utk saya dan utk ank saya sekali. ? Dan klau guna lembu. Boleh kah di kongsi?. Maksud nya. Setahu sy Lembu ade 7bhagian. Dan akikah utk 3anak lelaki Dan sy ??

  • Puan boleh buat akikah untuk diri sendiri. Dan akikah itu disunatkan pada haiwan kambing untuk satu nama. Tidak dikongsi dengan yang lain sepertimana ibadah Qurban pada haiwan lembu, kecuali dalam pelaksanaan Qurban. Dan hanya pada Ibadah Qurban sahaja boleh dikongsi 7 bahagian lembu.

 8. assalamualaikum ustaz.. sy pernah mndengar seseorang mengatakan jika kita blom melakukan aqiqah, maka kita tidak boleh melakukan ibadah qurban.betul ke ustaz?

  • Wa’alaikumsalam, ibadah akikah tiada bersangkut paut dengan ibadah korban atau mana-mana ibadah yang boleh menghalangnya. Tambahan pula ibadah Akikah & ibadah korban adalah 2 jenis ibadah yang berbeza dari segi tempoh masa, niat, pelaksanaan dan agihan. Maka, tidak menjadi masalah bagi mereka yang belum melakukan akikah, dia juga boleh melaksanakan ibadah korban bila tiba masanya (hari raya Aidil Adha).

  • Wa’alaikumsalam En. Mazlan, sunat kita laksanakan Aqiqah dengan niat bersedekah daging-daging aqiqah itu dan berdoa semoga kebaikan dan manfaatnya itu kembali kepada pesertanya.

  • Wa’alaikumsalam Shima, tidak digalakkan memberi makan kepada orang bukan islam dengan daging Aqiqah, malah HARAM hukumnya jika memberi makan dengan daging Aqiqah sembelihan yang wajib, seperti Aqiqah Nazar.

 9. Assalammualikum Ustad saya mempuyai 2 buah pertanyaan..
  1 ) boleh kah sekiranya saya menyebelih kambing betina untuk Aqiqah..
  2) berapa kah umur kambing yg boleh di sembelih untuk kegunaan aqiqah

  Mohon dijawap ustad terima kasih

  • Wa’alaikumsalam Muhammad Sufian, jawapannya
   1) Tidak disyaratkan memilih jantina untuk pelaksanaan Aqiqah. Maka boleh saja sembelih Aqiqah dengan kambing betina.
   2) Usia Kambing untuk Aqiqah ialah 2 tahun.

 10. Assalamualaikum ustaz..saya nak tanya ttq aqiqah..saya sudah buat aqiqah utk anak lelaki tapi seekor kambing..Yang satu boleh tak saya tukar kepada 1 bahagian lembu?

  • Wa’alaikumsalam Haripuddin, Aqiqah yang sempurna untuk anak lelaki ialah 2 ekor kambing. tetapi sudah memadai dengan aqiqah seekor kambing saja. Jika nak tambah, hanya dengan seekor kambing. Dan Aqiqah tidak dibuat pada bahagian lembu sepertimana ibadah Qurban.

 11. Salam ustaz, bolehkah daging akikah yg sudah disembelih diberikan kepada ahli Keluarga terdekat tujuan untuk dijamu selain dibuat masakan sebelum dijamu kepada orang ramai..?

  • Wa’alaikumsalam Sally, daging sembelihan akikah boleh diberikan kepada ahli keluarga, malah ia disunatkan untuk dijamu atau mengadakan kenduri dikalangan ahli keluarga dan sanak saudara mahupun ahli kariah terdekat.

 12. assalamualaikum… sedikit penjelasan untuk sy ustaz..

  Boleh ker seekor lembu dibeli dan dikongsi untuk dua perkara (BUKAN pada hari raya qurban/tasyrik)
  a)1 bahagian untuk akikah?
  b)selebihnya untuk kenduri khawin?

  • Wa’alaikumsalam Syed. Jawapannya boleh jika selain daripada Korban, dan sebaiknya seekor lembu itu disembelih dengan niat akikah, kemudian dagingnya dimasak atau dijadikan juadah kenduri akikah.

  • Assalamualaikum ustaz…saya ada 2 orang anak….boleh tak saya melaksanakan akikah atas diri saya bersama anak saya ?

   • Wa’alaikumsalam Puan Aisyah, Seekor kambing akikah hanya untuk 1 nama peserta sahaja, dan tidak boleh dikongsi dengan peserta yang lain. Contohnya Aqiqah 2 ekor kambing untuk 2 orang anak puan. dan 1 ekor kambing Aqiqah untuk diri puan sendiri.

 13. Salam ustaz..
  Sy ada 3 org ank lelaki. Berumur 10..8 dan 6 tahun.
  Soalan saya.. adakah sy perlu aqiqah 6 ekor kambing sekiranya sy nk buat majlis aqiqah utk ketiga2 ank lelaki saya?
  Atau 3 ekor sudah memadai? Mohon pencerahan ustaz..terima kasih .

  • Wa’alaikumsalam Pn. Lina, memadai puan melaksanakan Akikah dengan 3 ekor kambing untuk 3 orang anak lelaki puan. Tetapi jika berkemampuan, puan boleh saja akikahkan mereka 2 ekor kambing setiap seorang. Dan kedua-duanya adalah sah dan diterima.

   • Ustaz.. ada yg ckp pd sy jika sy dah buat ibadah qurban utk ank2 saya maka x perlu buat aqiqah lg..betul ke? Sy dh buat Qurban utk mereka semasa mereka berumur 2 tahun.. tp belum buat aqiqah..adakah aqiqah x perlu dilakukan lg?

    • Puan Lina, Ibadah Qurban & Aqiqah adalah 2 jenis ibadah yang berbeza, dari segi niat, tuntutan, jenis haiwan, tempoh masa pelaksanaan dan lain2. Oleh sebab itu, tidak gugur tuntutan terhadap pelaksanaan Aqiqah itu jika sudah melaksanakan ibadah Qurban. Kerana ibadah qurban dituntut pada setiap tahun, manakala Aqiqah hanya seumur hidup sekali sahaja.

 14. assalamualaikum ustaz.. sy mempunyai 5org anak.. 4 lelaki 1 perempuan..

  boleh kah sy membuat akikah menggunakan seekor lembu?

  barapa bahagian kah (akikah) untuk seorang anak lelaki jika dibuat pada seekor lembu?

  • Wa’alaikumsalam En. Hairi, EZ Qurban tidak melaksanakan Aqiqah pada bahagian lembu, Oleh itu, Aqiqah hanya dilaksanakan pada haiwan kambing sahaja.

 15. Assalamualaikum ustaz.. harap ustaz dpt bantu sy.. sy ada sorg ank perempuan.. sy nk buat aqiqah utk die iaitu bersamaan dgn seekor kambing btulx..jd bolehkah lakukan aqiqah tu disekalikan utk korban?? dgn seekor kambing tu ye..

  • Wa’alaikumsalam En. Mohd Idham. Ibadah Qurban & Aqiqah adalah 2 jenis ibadah yang berbeza, dari segi niat, tuntutan, jenis haiwan, tempoh masa pelaksanaan dan lain2. Oleh sebab itu, tidak seharusnya disekalikan atau digabungkan pelaksanaan antara Qurban & Aqiqah. Jika tuan belum meng-aqiqahkannya, maka boleh dahulukan Aqiqah tersebut, sekiranya belum sampai waktu untuk berqurban (Musim Qurban – Bulan Zulhijjah).

 16. Assalam ustaz. Kenapa kita tak boleh aqiqahkn anak jika mereka sudah baligh? (Belum pernah aqiqah ketika masih belum baligh).

  • Wa’alaikumsalam Zehan, tiada larangan dalam Islam untuk melaksanakan Aqiqah ke atas anak yang sudah baligh. Maka ibu bapa boleh melaksanakan Aqiqah ke atas anak tersebut jika masih belum diaqiqahkan, walaupun dia sudah menjangkau usia baligh.

 17. Assalamualaikum Ustaz Mohd Amirul Kamaruddin. Saya nak bertanya satu soalan. Bulan 8 ini adalah bulan raya qurban. Boleh ke saya buat majlis aqiqah pada bulan tersebut, memandangkan akan ada ibadat qurban. Saya keliru bab ini ustaz. Saya nak buat utk anak lelaki sy yang berumur 3 tahun. Terima kasih ustaz!

  • Wa’alaikumsalam Afin, jika sekiranya telah hampir waktu berkorban, adalah lebih baik dilaksanakan ibadah korban dahulu kerana waktu sembelihan ibadah korban adalah terhad, hanya boleh dilakukan pada 10-13 Zulhijjah sahaja pada setiap tahun.

   Manakala ibadah akikah boleh dilaksanakan bila-bila masa sepanjang tahun (kecuali Akikah pada hari ke-7 kelahiran anak).
   Jika berkemampuan boleh dilaksanakan kedua-duanya sekali.

 18. Assalamualaikum Ustaz Mohd Amirul Kamaruddin, bolehkah Aqiqah diadakan pada hari sama pada hari raya qurban?

  • Wa’alaikumsalam En. Zul. Aqiqah boleh dilaksanakan pada hari raya Qurban. Bahkan lebih afdhal jika dilaksanakan bersama-sama dengan ibadah Qurban, kerana ibadah Qurban lebih dituntut melakukannya pada hari raya Aidil Adha.

  • Wa’alaikumsalam En. Ahmad Ismail, antara syarat sah sembelihan bagi haiwan korban / akikah ialah cukup umur dua tahun sepertimana yang disebutkan oleh Nabi SAW “As-Tsaniyyah” iaitu usia matang dan sesuai untuk dikorban / diakikahkan.

 19. salam ustaz.. bolehkah kita menangguhkan majlis akikah?.anak saya akan lahir bulan ogos 2019..cadangan sy nak buat akikah pd februari 2020

  • Wa’alaikumsalam Mohamad Fadhli. Hukum Akikah adalah sunat mu’akkad (sangat dituntut). Afdhal dilaksanakan pada hari ke-7 kelahiran bayi. Tetapi, jika masih belum berkemampuan pada ketika itu, maka boleh ditangguhkan sehingga mampu untuk melaksanakannya.

 20. Maaf sy nk tnha ustaz..klau sy dh buat aqiqah satu bahagian lembu utk ank lelaki pada tahun 2016 boleh x klau sy nk tmbah satu ekor kmbng lagi pada tahun 2019 ni ?sbb sy dgr org kta klau lembu 2 bahagian utk ank lelaki..tp sy nk buat 1bahagian lembi dan 1 ekor kmbning boleh ke

  • Sebaik-baik akikah adalah seekor kambing yang sempurna. 2 ekor untuk anak lelaki, dan 1 ekor untuk anak perempuan. Walaupun begitu, telah berlaku khilaf dikalangan para ulamak mengenai hukum akikah pada bahagian lembu, samada boleh ataupun tidak.

   Justeru, kami di EZ Qurban tidak menyediakan perkhidmatan Akikah pada bahagian lembu sepertimana ibadah Korban. Jika puan telah berbuat demikian, maka boleh sempurnakan akikah anak lelaki puan dengan seekor kambing.

 21. Assalamualaikum ustaz.. saya berhajat nak buat akikah untuk anak saya.Tapi saya belum mempunyai kemampuan dan berhasrat untuk membuat pinjaman dari ahli keluarga. Boleh ke saya teruskan untuk buat akikah tu? Atau lebih afdhal tunggu dah mampu baru teruskan? Saya rasa saya mampu bayar semula pinjaman tu cuma ambil masa beberapa bulan selepas tarikh akikah tu. Terima kasih ustaz.

  • Wa’alaikumsalam En. Fadhli, tuan boleh buat pinjaman tersebut sekiranya ia tidak membebankan tuan untuk membayar semula, atau semata-mata untuk mendapatkan fadhilat (kelebihan pahala) melakukan akikah pada hari ke-7 kelahiran bayi. Sebaiknya (afdhal), akikah dibuat jika berkemampuan dan tidak membebankan mana-mana pihak.

 22. As salam ustaz. Saya nak tanya. Perlu atau tidak kita tengok waktu haiwan untuk ibadah aqiqah kita di sembelih?

  • Wa’alaikumsalam Nita. Sunat bagi mereka yang melakukan ibadah akikah supaya melihat acara sembelihan haiwan tersebut, dan ini khusus bagi mereka yang menyembelih aqiqah di tempat sendiri. Jika pelaksanaan tersebut dilakukan di luar negara, maka memadai dia mewakilkan sahaja kepada pihak urusetia untuk menguruskan pelaksanaan akikah bagi pihaknya.

 23. Assalam ustaz..bolehkah bahagian daging aqiqah anak saya dibawa keluar ke negeri lain contoh disedekahkan kepada nenek dikampung yang tinggal di perak..saya tinggal dikuala lumpur.

  • Wa’alaikumussalam Fai, boleh kerana tiada sebarang larangan pada syarak untuk memindahkan daging aqiqah atau dibawa ke tempat lain.

 24. salam ustaz. saya nak tanya tentang sumber untuk membuat akikah. blh kah saya akikahkan anak saya tetapi orang lain yg membeli kambing untuk akikah tersebut. maksudnya bukan saya yang membeli kambing tu.

  • Wa’alaikumussalam Faizal, tuntutan melaksanakan ibadah Aqiqah adalah dibawah tanggungjawab ibubapa. Tetapi tidaklah menjadi masalah jika pihak lain yang menaja atau membeli kambing aqiqah tersebut. Contohnya sepertimana Nabi SAW meng-aqiqahkan cucunya Saiyidina Hassan & Hussin bin Ali Radhiallahu Anhum.

 25. Assalamualaikum ustaz…,sy ingin membuat aqiqah untuk ank lelaki sy berumur 2tahun 4bulan…jika daging kambing aqiqah itu sy mintak pihak masjid masakkan dan menjamu ahli masjid dan sebahagianya sy ambil dan masak serta beri kpd jiran…Adakah itu dibenarkan dalam Islam…?

  • Wa’alaikumussalam Mohd Hafizie, sememangnya daging aqiqah itu sunat dimasak dan dijamu / mengadakan kenduri aqiqah kepada jiran tetangga dan sanak saudara terdekat. Boleh juga dimasak sebahagian, dan sebahagian bakinya diambil oleh ahli keluarga atau diagihkan secara mentah kepada jiran tetangga yang beragama islam.

 26. Assalamualaikum ustaz, sy ingin bertanya jika ibadah korban dilakukan seekor lembu pada hari raye ke 2 aidiladha ,lantas sekali dengan sambutan majlis kenduri kahwin , adakah dibolehkan memasak daging tersebut untuk majlis kenduri tersebut..

  • Wa’alaikumussalam Suhana, hukumnya harus jika seekor lembu korban itu tidak bercampur bahagian dengan mana2 peserta korban yang lain. Maka disarankan seekor lembu disembelih atas niat Korban oleh keluarga pengantin sahaja, kemudian dagingnya dimasak untuk tujuan kenduri kahwin.

   Jika sekiranya pada seekor lembu itu terdapat bahagian peserta lain yang tidak terlibat dengan majlis kahwin itu, maka perlu diagihkan bahagian itu kepada mereka.

 27. Assalammualaikum ustaz. saya nak tanya. saya ada hajat nak buat akikah tetapi dengan cara macam buat dekat ez qurban ni. maksudnya bayar untuk akikah tu tanpa melaksanakan nya sendiri. tapi ada orang cakap lebih afdhal untuk kita sembelih sendiri dan jamu orang makan? betul ke uztaz?

  • Wa’alaikumussalam Yana, Ye betul. Ibadah Aqiqah afdhal dilakukan sendiri (dalam qariah sendiri) kerana dengan itu kita dapat mengadakan kenduri aqiqah (menjamu) jiran tetangga dan sanak saudara terdekat. Tetapi, jika tidak berkesempatan maka boleh pilih altenatif dengan melaksanakannya bersama EZ Qurban di luar negara.

 28. Assalamualaikum ustadz…
  Boolehkah sseorang muslim yang telah wafat yang belom diAqiqah semasa hidupnya diniatkan diAqiqah oleh keluarganya karena semasa hidupnya belum diAqiqah karena keluarga belum mempunyai kemampuan dana.???

  • Wa’alaikumussalam Fahmi, tuntutan melaksanakan ibadah Aqiqah adalah dibawah tanggungjawab ibubapa. Jika seseorang individu itu belum diaqiqahkan, walaupun telah meninggal dunia tetapi usia semasa hayatnya telah melebihi daripada 7 hari, maka sunat diaqiqahkannya.

 29. Salam Ustaz,
  Saya bercadang untuk melakukan aqiqah untuk anak perempuan saya pd hari raya qurban ni. Tp saya hanya mengambil 1 bahagian dr lembu korban. Soalan saya,untuk ibadah aqiqah ni,boleh kah saya mewakilkan ibu saya sekiranya saya tidak sempat sampai ke kg pd masa yang ditetapkan?

  • Wa’alaikumussalam Hasliza, kami di EZ Qurban tidak melaksanakan ibadah Aqiqah dengan 1 bahagian lembu. Ibadah Aqiqah dilaksanakan hanya dengan haiwan kambing sahaja. Dan Ibadah Aqiqah boleh diwakilkan kepada sesiapa sahaja untuk melaksanakannya.

   • salam Uztaz, persoalan saya extension dr soalan pn. Haslina di atas. Saya perlukan jawapan yang lebih terperinci dari segi hukumnya ustaz. Adakah dibolehkan menngambil 1 bahagian dr lembu korban? sunat, harus, atau haram hukumnya ustaz? persoalan ke 2 pula merujuk kpd jawapan soalan pertama, sy telah membaca jawapan soalan lain di atas yang menyatakan 1 haiwan 1 nama, justeru jika dibolehkan menngambil 1 bahagian dr lembu korban, bagaimana pula hukumnya jika bahagian2 lain telah diniatkan aqiqah kepada nama lain? contoh, 1lmbu, 7bahagian, 7nama. Maka adakah sunat, harus, atau haram hukumnya ustaz? Terima kasih saya didahulukan bagi penjelasan ustaz.

    • Wa’alaikumussalam Mohamad Naz, hal demikian adalah khilaf di kalangan para ulamak tentang hukum berkongsi bahagian korban dan akikah pada seekor lembu, kerana secara asasnya ia adalah dua jenis ibadah yang berbeza dari segi niat, masa dan tempoh pelaksanaan serta syarat-syaratnya.

     Pada hemat kami, untuk keluar daripada masalah khilafiyah ini disamping itu untuk mengelak daripada berlakunya kekeliruan semasa agiha daging dsb. Maka kami sarankan untuk melakukan ibadah Aqiqah pada haiwan kambing sahaja. Kerana itulah yang bertepatan dengan perbuatan dan sunnah Nabi SAW sepertimana yang telah dinyatakan di dalam hadith.

     Adapun bagi mereka yang berpegang kepada pendapat ulamak yang mengatakan HARUS berkongsi bahagian Korban & Akikah pada satu haiwan lembu, maka itu adalah pilihannya dan tetapi tidak menjadi salah kerana ada sandaran fatwa dan pandangan daripada ulamak mazhab yang lain-lain.

 30. Salam ustaz? Nk tnya..boleh atau tidak daging akikah ank sy nnti sy bahagi kepada org ramai dlm keadaan mentah? Sy kesian dekat mak sy tkut dia letih masak bnyk sbb bkn sy sorg je y akikah.. Adik bradik y lain pun buat sama. Terime kasih

  • Wa’alaikumussalam Syahiera, daging akikah harus diagih mentah. tetapi sunat dimasak terlebih dahulu, bergantung kepada keperluan dan kemampuan diri.

 31. Salam ustaz.boleh ke seekor lembu disembelihkan utk niat aqiqah tapi utk 7 org.(semua 7 org tu niat aqiqah)sepertimana y kita semua tahu lembu boleh dibhgikan 7 bahagian.

  • Wa’alaikumussalam Ain Anas, Akikah yang sempurna ialah seekor kambing untuk setiap seorang anak. Sepertimana yang telah disebutkan dalam Hadis Nabi SAW yang bermaksud: “Sesiapa yang dikurniakan anak dan ingin melakukan ibadat untuknya, maka lakukanlah ibadah akikah bagi anak lelaki dua ekor kambing dan bagi anak perempuan pula seekor kambing”.

   Akikah berkongsi bahagian lembu korban hanyalah pandangan sebahagian ulamak sahaja. Tetapi ia tidaklah bertepatan dengan sunnah dan perbuatan Nabi SAW melakukan akikah dengan haiwan kambing.

   Haiwan lembu sunat dibahagi 7 bahagian adalah dalam ibadah Korban sahaja.

 32. Assalamualaikum ustaz.. Sya pernah dengar orang cakap kalau tak buat aqiqah tak boleh buat qurban.. Mintak tolong penjelasan ustaz.. Tq

  • Wa’alaikumussalam, Ibadah akikah dan ibadah korban adalah dua jenis ibadah yang berbeza dari segi niat, syarat, dan tempoh masa pelaksanaannya. Maka ianya tida menjadi halangan antara satu sama lain untuk melakukannya. Maka lakukanlah Akikah & Korban sesuai mengikut masa dan tempoh yang telah ditetapkan oleh syarak.

 33. salam ustaz,
  saya buat aqiqah untuk anak saya perempuan.(kambing seekor).dagingnya saya masak untuk dijamu pada tetamu..tetapi bila sudah sampai masa untuk dihidang,daging tersebut basi..persoalan saya macam mana status ibadah aqiqah tersebut….sebab tetamu tidak dapat jamah daging aqiqah

  • Wa’alaikumussalah Hasnadi, Akikah tersebut tetap sah, kerana yang diambil kira akikah itu adalah pada sembelihannya bukan pada hidangan atau jamuan kenduri. Maka tidak menjadi masalah dal hal ini, tetapi adalah lebih baik jika tuan rumah mampu untuk menggantikannya dengan juadah yang lain meskipun bukan dari daging sembelihan akikah. Boleh digantikan dengan lauk pauk yang lain.

 34. salam ustaz,

  bagaimana cara sisa daging dan tulang akikah dan korban di buang.. adakah perlu di tanam supaya tiada sebarang haiwan memakannya?

  • Wa’alaikumussalam Mas, tidak wajib tanam sisa tulang atau daging korban mahupun akikah. Hanya sunat ditanam sahaja menurut pendapat sebahagian ulamak.

 35. Assalamualaikum Ustaz. Bagaimana kah jika Aqiqah yang telah dilakukan di luar negara telah tersalah ejaan nama anak bagi tujuan Aqiqah? Adakah ianya sah?
  Jika tidak, maka perlukan buat Aqiqah semula?

  • Wa’alaikumussalam Muiz, tersalah ejaan nama itu tidak menjejaskan niat dan kesempurnaan ibadah Akikah. Dan tidak perlu diulang semula.

   • Assalamualaikum ustaz sy nk tumpang bertanya sy telah berniat utk melakukan ibadah akikah utk ank perempuan sy tp skrg yg menjadi masaalahnya adalah sy bg tersalah nama pd wakil utk penyembelihan akikah tu bagaimana ya ustaz

    • Wa’alaikumussalam Shafez Aziz, tersalah bagi nama kepada wakil itu hanyalah kesilapan teknikal sahaja. Kerana yang diambil kira ialah niat Aqiqah oleh si ayah / ibu yang berniat itu telah ditujukan khas ke atas anak tersebut. Maka akikah itu menjadi sah bergantung kepada niatnya. jika berlaku pertukaran / kesalahan nama itu tidak menjejaskan akikah tersebut.

 36. assalamualaikum ustaz.. adakah aqiqah (beli kambing) di tanggung sepenuhnya oleh suami? maksudnya tak boleh pakai duit isteri.. minta pencerahan ustaz..

  • Wa’alaikumussalam Shamsul, tidak disyaratkan pada suami mahupun isteri untuk menanggung kos pembelian kambing akikah. Tetapi melakukan akikah itu adalah tanggungjawab ibu bapa, maka ibu bapa hendaklah memastikan ianya telah terlaksana, meskipun ada pihak lain yang ingin menaja (secara sukarela) mengeluarkan kos untuk membeli kambing tersebut.

 37. Assalamualaikum Ustaz,
  Anak saya lahir pada 02.07..Adakah perlu saya tunggu pada setiap 7 hari untuk saya membuat aqiqah..kerana saya dijelaskan selepas hari ketujuh lahir..jika tidak sempat, boleh dibuat pada 14 hari,21 hari dan 7 hari selepasnya..

  ataupun selepas hari ketujuh kelahiran anak boleh dibuat bila bila masa?

  • Wa’alaikumussalam Mohd Firdaus, betul tuan. Akikah sunat dilakukan pada hari ke-7 kelahiran bayi. Jika terlepas, boleh dilaksanaka pada hari ke-14, jika terlepas hari ke-14, boleh dilaksanakan pada hari ke-21, sepertimana yang disebutkan dalam kitab Sabil Al-Muhtadin.

   Jika terlepas pada hari ke-7, 14 atau 21. Boleh dilakukan pada bila-bila masa bergantung kepada kemampuan, selagimana ia belum dilaksanakan.

 38. Assalamualaikum ustaz,
  Bolehkah ibubapa melaksanakan akikah untuk anaknya sekali/bersama majlis kenduri perkahwinan orang lain tanpa dia mewar-warkan majlis akikah untuk anaknya..cth : dia menyediakan sudut kambing golek dengan niat akikah dalam majlis tersebut.

  • Wa’alaikumussalam Che Din, boleh berbuat demikian. Malah diantara tujuan Akikah tersebut adalah untuk menjamu makan kepada orang ramai sambil mengeratkan hubungan silaturrahim. Dan sebaik-baiknya ia diwar-warkan bergantung kepada keperluan, kapasiti dan jumlah jemputan tuan rumah.

 39. Assalamualaikum ustaz. Saya ingin bertanya, jika sepasang suami isteri itu tidak mampu untuk membeli kambing untuk anaknya, boleh tak kalau atuk dan nenek nya yg mampu itu membeli kambing untuk cucunya?

  Soalan ke 2, jika anak lelaki, boleh tak kalau neneknya belikan seekor dan ibu bapa bayi beli seekor. Mohon pencerahan.

  • Wa’alaikumussalam Nana,

   1) ibadah Akikah adalah tanggungjawab ibu bapa untuk melaksanakannya meskipun hukumnya bukan wajib. Tetapi ia memadai jika ada pihak lain seperti Datuk & Nenek untuk mengakikahkan bayi tersebut. Maka terangkatlah tanggungjawab ke atas ibu bapa bayi tersebut.

   2) Boleh berbuat demikian, asalkan akikah itu dapat disempurnakan dengan baik mengikut syarat-syaratnya.

  • Wa’alaikumussalam Nik, daging akikah sunat dimakan oleh pesertanya. Tetapi daging akikah wajib (yang disertakan dengan niat nazar) maka wajib disedekahkan kesemua dagingnya.

  • Assalamualaikum Imbran Nely, Boleh akikah pada haiwan kambing betina, kerana jantina haiwan kambing bukanlah termasuk syarat sah sembelihan Akikah. Tetapi, afdhalnya adalah kambing jantan yang banyak dagingnya.

 40. Assalamualaikum..boleh kah daging kambing akikah dimasak sekali 1 lauk dengan daging kambing yg disedekahkan org ahli keluarga lain.?

  • Waalaikumsalam Syafiq. Daging akikah boleh dimasak sekali dengan daging sembelihan bukan niat Aqiqah.

 41. Assalamualaikum ustaz.. Sy ada 2 pertanyaan..
  1) Sy telah melahirkan baby perempuan 3 hari sblm raya korban bln lps, Ayh mertua sy mmg berniat utk mmbuat korban utk ank sy.. Tetapi last minute dia telah diberitahu bahawa ank sy perlu di akikah kn terlebih dahulu baru blh buat korban.. Jadinya ank sy tlh di akikah kn oleh atuknye dan berkongsi bhgian lmbu bersama sorg lg cucunya dan sorg menantu.. Adakah akikahnya di terima atau kami sbg ibubapa perlu melakukan akikah skli lg dgn seekor kmbing?
  2) Jika akikah nya diterima, blh ke sy ingin mnukar nama baby sy? Kerana namanya diberi dgn tergesa2 krna atuknye ingin mmbuat akikah.. Dan jika sebaliknya, bgaimana?

  • Wa’alaikumussalam Puan Imah,

   1) Afdhal diakikahkan terlebih dahulu, kerana ingin mengambil sunat akikah pada hari ke-7 kelahirannya. Manakala ibadah korban berlaku pada setiap tahun, maka ia boleh dilakukan pada tahun2 berikutnya.

   Tambahan: Akikah yang sempurna ialah seekor kambing untuk anak perempuan, sepertimana yang telah disebutkan dalam Hadis Nabi SAW yang bermaksud: “Sesiapa yang dikurniakan anak dan ingin melakukan ibadat untuknya, maka lakukanlah ibadah akikah bagi anak lelaki dua ekor kambing dan bagi anak perempuan pula seekor kambing”.

   Akikah berkongsi bahagian lembu korban hanyalah pandangan sebahagian ulamak sahaja. Tetapi ia tidaklah bertepatan dengan sunnah dan perbuatan Nabi SAW melakukan akikah dengan haiwan kambing.

   2) boleh menukar nama bayi mengikut keperluan dan kehendak keluarga. Dan berilah nama-nama yang baik dari segi maknanya.

 42. Assalamualaikum ustaz..sy ada 2 anak lelaki dan 1 perempuan juga bakal melahirkan seorang lagi anak lelaki inn sha Allah bulan disember 2019.Kesemua mereka berumur 5 tahun,4tahun,dan 2 tahun semuanya masih belum diakikahkan..dan sy berniat selepas melahirkan anak ke 4 sy ingin buat kenduri akikah utk kesemua mereka.(bersamaan 5ekor+2 ekor kambing).tetapi hanya 1 ekor kambing utk dijamu bersama keluarga terdekat dan lagi 6 ekor kambing niatnye utk di sembelihkan di negara luar.Apakah dibenarkan ustaz dan apakah hukumnya?Terima kasih.

  • Wa’alaikumussalam Hidayah, akikah boleh dilaksanakan seperti yang puan nyatakan. sebahagian dibuat jamuan kenduri dan bakinya boleh disempurnakan di luar negara. kedua-duanya ada manfaat dan mendapat ganjaran pahala.

 43. Salam ustaz,

  kawan saya ada tanya saya mengenai had umur anak untuk diaqiqahkan oleh ibubapa.

  saya ada terbaca mengenai had umur aqiqah. Apabila ibu bapa itu tidak mampu membuat aqiqah anaknya, ketika berusia 7 hari, bolehlah diperbuatnya ketika umur anak 14 hari. Kemudiannya ketika umur 21 hari. Jika tidak boleh, maka sunat diperbuatnya hingga anak itu dewasa (baligh).

  Apabila anak sudah dewasa, maka ada para ulama’ menetapkan sunat bagi ibu bapa membuat korbannya, tidak membuat aqiqahnya. Menurut satu golongan, jika seorang anak sudah dewasa, tetapi belum dibuat aqiqahnya oleh ibu bapanya, maka sunat baginya membuat aqiqah untuk dirinya sendiri.

  Dewasa (baligh) atau pun akil baligh. ini ada perbezaan tak ustaz. maksud baligh dalam ayat di atas menunjukkan anak itu sudah ada pendapatan sendiri ke?. kalau anak belum bekerja dan masih bawah tanggungan ibu bapa contohnya umur 18 thn ke bawah, adakah masih menjadi tangungjawab ibu bapa untuk mengaqiqahkan anak tersebut?

  terima kasih

  • Wa’alaikumussalam Nor Hanizan, akikah itu sunat dilaksanakan pada hari ke-7, 14 atau 21 hari kelahiran bayi. Jika sekiranya anak tersebut telah meningkat usia dewasa tetapi ibubapanya masih belum berkesempatan untuk mengakikahkannya, maka ia boleh dilaksanakan pada bila-bila masa. Dan jika dia sudah bekerja dan berkemampuan, boleh juga dia akikahkan untuk diri sendiri.

   Berkenaan dengan korban, ia adalah ibadah yang berbeza dari segi niat, syarat-syarat, tempoh masa pelaksanaannya dan lain-lain. Maka ia tidak boleh disamakan dengan akikah.

  • Sah aqiqahnya, kerana yang diambil kira adalah niat yang terbit di hati ibubapa yang mengaqiqahkan anaknya. Salah ejaan nama itu hanya masalah teknikal sahaja.

 44. Salam Ustaz,

  Sekiranya saya melakukan majlis akikah dan menyerahkan sepenuhnya hal berkenaan aqiqah iaitu pembelian, masakan kambing tersebut kepada pihak Katering (penyedia makanan) adalah itu dikira saya sudah menyempurnakan niat aqiqah untuk anak perempuan saya. Adakah Aqiqah saya dikira sempurna? Mohon pencerahan.

  • Wa’alaikumussalam Mohd Firdaus, boleh menyerahkan urusan sembelihan Aqiqah itu kepada pihak katering untuk tujuan kenduri dsb. Cuma ia perlu dipastikan Aqiqah tersebut dilaksanakan mengikut syarat-syaratnya, contohnya seperti syarat usia haiwan kambing (2 tahun ke atas) dan sembelihan itu mesti diniatkan Aqiqah sahaja.

 45. Assalamualaikum ustaz, saya nak bertanya, adakah jantina kambing tu termasuk syarat untuk sembelihan?maksudnya hanya boleh kambing jantan sahaja atau boleh keduanya? Terima kasih ustaz atas penjelasan.

  • Wa’alaikumussalam Aim, jantina haiwan kambing bukanlah termasuk syarat sah sembelihan Akikah. Tetapi, afdhalnya adalah kambing jantan yang banyak dagingnya.

 46. Assalamualaikum ustaz. Saya baru melahirkan anak lelaki. Bolehkah jika akikah dilakukan 2 ekor kambing di 2 tempat yang berbeza. Maksudnya seekor di tempat A dan seekor lagi di tempat B. Terima kasih ustaz.

  • Wa’alaikumussalam Puan Haniza. Benar, Akikah untuk anak lelaki ialah 2 ekor kambing. Namun, tidak disyaratkan mesti melakukan sembelihan kedua-duanya dengan serentak atau ditempat yang sama. Boleh saja puan melakukan sembelihan Kambing 1 di tempat A, dan kambing 2 di tempat B. Hukumnya sah.

 47. Assalamualaikum ustad, bagaiman jika ibu bapa tak mampu beli daging kambing. Bolehkah di tukarkan kepada daging ayam…

  • Wa’alaikumussalam Latefah, hukum melaksanakan Ibadah Akikah ialah sunat mu’aakad bagi yang berkemampuan. Jika tidak mampu menyembelih seekor kambing akikah, maka tidaklah dituntut melaksanakan Akikah. Dan juga tidak disyariatkan Akikah dengan seekor Ayam.

 48. Assalamualaikum ustaz,

  Sekiranya atuknya sudah buat aqiqah bagi cucu lelaki (2 ekor kambing) di pusat tahfiz tapi dalam masa yg sama saya & suami juga berniat untuk buat aqiqah untuk anak lelaki saya di kenduri kahwin adik (join majlis sekali) sebab belum berkemampuan nak buat awal.

  Kami sebagai ibubapa boleh ke buat aqiqah kali kedua(2) bila sudah berkemampuan?

 49. Assalamualaikum ustaz.. saya nak buat kenduri aqiqah dan cukur jambul.. tapi saya ade jemput orang bukan islam.. cuma saya ada pesan dekat orang bukan islam itu supaya tidak memakan daging kambing aqiqah tersebut… Jadi bolehkan kalau kite jemput orang bukan islm datang ke rumah kita semasa kenduri dilangsungkan…

 50. assalamualaikum ustaz,saya ada 3 anak perempuan anak yang sulong 1 tahun lebih dan 2 lagi kembar baru 3 bulan..pertanyaan saya adakah akikah untuk anak saya 3 ekor kambing?

  • Wa’alaikumsalam, boleh akikah lebih daripada sekali, dan sebelihnya itu mendapat pahala sedekah dengan memberi makan kepada orang ramai.

 51. Assalamualaikum ustaz.
  Maaf saya ada sedikit kemushkilan
  Saya nak buat aqiqah seorang anak lelaki saya.
  Ini bermaksud 2 ekor kambing.
  Pertanyaan saya ialah, boleh tak saya tak buat majlis aqiqah.
  Cukup sekadar saya sedekah kan daging kambing yg telah di masak kepada orang2 yg kurang berkemampuan, surau, rumah anak yatim atau sebagainya?

  • Wa’alaikumussalam Pn. Hidayah, ibadah aqiqah ini tidaklah terikat dengan majlis kenduri semata-mata. apa yang penting, pelaksanaannya dapat disempurnakan dengan baik, meskipun tidak membuat sebarang majlis kenduri. Maka, tindakan puan itu adalah benar dan telah menepati syarak.

 52. Assalamualaikum Ust,

  Boleh kak saya buat kenduri untuk akikah pada (contohnya) minggu ini akan tetapi dagingnya saya akikahkan/jamukan pada minggu depan di majlis perkahwinan adik saya?

  Harap Ust dapat membantu.

  • Wa’alaikumussalam Aziera, islam tidak menetapkan apa-apa syarat ke atas daging sembelihan akikah, malah islam menggalakkan supaya diadakan kenduri.

   Tetapi, tidaklah dikhususkan atas nama kenduri akikah, maka boleh saja daging tersebut digunakan untuk kenduri walimah dan sebagainya, asalkan daging tersebut dapat dimanfaatkan dengan sebaiknya.

  • Assalamualaikum Ustaz. Sekarang ini, saya mempunyai 3 orang anak; dua lelaki dan satu perempuan.

   Persoalannya, adakah boleh saya buat akikah hanya dengan 3 ekor kambing sahaja untuk ketiga2 anak saya?

   • Wa’alaikumussalam Fazidah, boleh melakukan akikah dengan 3 ekor kambing untuk ketiga2 orang anak puan.

 53. Assalamualaikum Ustaz.
  Soalan saya, bolehkah kita buat sembelihan aqiqah pada hari raya 1 tetapi kita buat jamuan aqiqah tersebut pada hari raya ke 2 ?

  • Wa’alaikumussalam Zarina, sembelihan aqiqah tidak terlakluk kepada mana-mana tempoh tertentu. Ianya dilaksanakan pada hari ke-7 usia kelahiran bayi. Maka boleh saja sekiranya cik/puan hendak lakukan sembelihan pada hari raya pertama dan jamuan dilakukan pada hari berikutnya.

 54. Salam ustaz.
  Sy nk tnya.boleh kah aqiqah untuk 3 org ank lelaki dan 3 org ank perempuan dilakukan hanya dengan 1 ekor lembu?
  Setahu sy ia memerlukan 9 ekor kambing atau 1 ekor lembu dan 2 ekor kambing.
  Mak mertua sy melakukan aqiqah utk ank2 dia yg dh dewasa sbb bru sekarng berkemampuan
  Tetapi aqiqah tu dilakukan dia negara kelahiran dia iaitu Indonesia.dn menurut mak mertua sy,Dia hanya perlu seekor lembu untuk aqiqah kesemua 6 org ank(3 lelaki&3 perempuan)katanya dia telah bertanya kepada uztaz disana dan ustaz disana mengatakan boleh aqiqah utk kesemua ank2 nya hanya dengan seekor lembu sahaja.
  Soalan sy,Adakan itu benar??

  • Wa’alaikumussalam Pn. Mastura, memang ada sebahagian ulamak mengatakan harus melaksanakan akikah dengan haiwan lembu. Tetapi, dalil yang kuat berdasarkan hadis Nabi SAW bahawasanya baginda melaksanakan akikah dengan haiwan kambing sahaja. Oleh itu, kami di EZ Qurban berpegang kepada konsep asal ibadah akikah itu hanya dilaksanakan pada haiwan kambing sahaja.

   Maka saranan kami, puan boleh laksanakan akikah dengan seekor kambing setiap seorang anak. Dan semuanya adalah bergantung atas kemampuan puan dari sudut kewangan. Kerana ibadah Akikah ini hukumnya adalah sunat. Jika kurang berkemampuan, maka islam tidak memberatkan bagi mereka yang tidak berkemampuan untuk melaksanakannya. Boleh buat satu persatu dahulu.

 55. Assalamualaikum ustaz. Insya Allah dengan izin Allah, tak lama lagi saya & suami akan melaksanakan ibadah qurban untuk puteri kami. telah difaham kan seekor kambing untuk anak perempuan. kambing tersebut saya telah beli dari sumber yang dipercayai. sembelih & melapah diadakan di kebun si penjual. sembelihan juga dilakukan oleh si penjual. mudah cerita, si penjual akan menghantar kambing yang siap dilapah kepada kami untuk dimasak je.

  soalan : wajib ke suami @ saya ada semasa acara penyembelihan dijalan kan?. adakah dibenarkan wakil disisi agama islam dimana suami hanya wakilkan si penjual untuk niat sembelihan?.

  • Wa’alaikumussalam Pn. Norwati, sunat bagi peserta ibadah Qurban atau Aqiqah untuk menghadirkan diri dengan menyaksikan acara sembelihan yang dilakukan. Tetapi ia bukanlah menjadi syarat sah bagi ibadah tersebut. Boleh saja mewakilkan kepada tukang sembelih atau urusetia ataupun penjual kambing yang melaksanakan ibadah Qurban atau Aqiqah. Dengan syarat, peserta perlu memberi perwakilan kepada penyembelih tersebut.

   Aplikasinya sama sahaja seperti seorang Bapa / wali yang memberi perwakilannya kepada Tok Kadi atau jurunikah untuk menikahkan anak perempuannya.

   Cuma puan kena pastikan betul2, puan berniat ibadah Aqiqah atau Qurban?
   Jika berniat Qurban, pelaksanaanya hanya pada hari tasyrik sahaja. Tidak boleh dilakukan pada waktu lain.

 56. Assalamulaikum ustaz. Sy nak tanya, kalau nk sembelih kambing untuk aqiqah anak sendiri, betul ke ibu atau bapa perlu ade sewaktu penyembelihan atau kita boleh wakilkan kpd org yg menyembelih? Mohon pencerahan

  • Wa’alaikumussalam Pn. Nurul Fathin, hukumnya sunat sahaja melihat atau menyaksikan acara sembelihan Aqiqah. Dan juga boleh saja mewakilkan kepada tukang sembelih atau urusetia ataupun penjual kambing yang melaksanakan ibadah Aqiqah bagi pihak puan. Dengan syarat, peserta perlu memberi perwakilan kepada penyembelih tersebut.

   Aplikasinya sama sahaja seperti seorang Bapa / wali yang memberi perwakilannya kepada Tok Kadi atau jurunikah untuk menikahkan anak perempuannya.

 57. Assalamualaikum ustadz..
  Bile saya Ade hajat bile lahir anak sy kembar sya nak aqiqah lembu bukan kambing.. itu boleh ke tak ustadz..

  • Wa’alaikumussalam, akikah sunat dilakukan pada haiwan kambing sahaja, kerana itulah yang diperintahkan oleh Nabi SAW dan baginda sendiri melakukannya dengan menyembelih 2 ekor kambing biri-biri untuk cucu kembar baginda. Tetapi, sebahagian ulamak mengharuskan akikah dengan haiwan lembu bagi mereka yang kurang berkemampuan, tetapi kesempurnaan ibadah tersebut kembali kepada hukum asalnya iaitu haiwan kambing.

 58. Salam ustaz klau sya buat akikah utk anak sya..kan kena tulis nama anak kan..tpi anak sya anak x sah taraf..jadi di bin kn abdullah..tpi sbb sya tkot aib sya terbuka.sbb ambik dari jiran…sya x binkn abdullah..tapi bin nama bapa kandung..sah x sya punya akikah

  • Wa’alaikumussalam, tidak disyaratkan menyebut nama penuh anak sewaktu melaksanakan akikah. Tetapi, ianya diperlukan sewaktu pendaftaran bagi tujuan pendataan dan juga proses dokumentasi sahaja.

   Apa yang penting ialah niat ketika akikah itu disandarkan kepada anak tersebut, dan Allah maha mengetahui akan perkara yang telah diniatkan di dalam hati.

 59. assalam ustaz
  utk anak lelaki, boleh tak sy aqiqah secara online 1 ekor kambing dahulu memandangkan keadaan PKP skrg ni tak boleh nak adakan majlis beramai2 & tak tau bila keadaan akan jd normal smula. .kmudian 1 ekor lg dibuat slepas PKP utk mjamu kluarga ?

 60. Salam ustaz.. Sy mempunyai anak lelaki berumur 2thn..Sy ingin bertanya..bolehkah kita mengadakan aqiqah sebanyak 2 kali? Jika berkemampuan. Contohnya: kali pertama aqiqah 2 ekor kambing di luar negara (online). Dan kali kedua di lakukan secara majlis keluarga atau di masjid dan surau di tempat kediaman. Terima kasih..

  • Wa’alaikumussalam, Aqiqah hukumnya sunat mu’akkad. Memadai dilakukan sekali sahaja seumur hidup. Tetapi, jika dilakukan berulang ulang, tetap mendapat pahala, malah besar ganjarannya kerana memberi makan kepada orang ramai, sepertimana saranan Nabi SAW menggalakkan kita supaya memberi makan kepada orang lain, kerana ia termasuk amalan yang terpuji.

  • Wa’alaikumussalam Mohamad, tanggungjawab melaksanakan akikah sebenarnya adalah ibubapa kepada anaknya yang masih kecil. Tetapi, jika anak tersebut sudah dewasa dan mempunyai pendapatan sendiri, maka dia boleh melakukan akikah untuk dirinya sendiri atau sesiapa sahaja yang termampu baginya.

 61. Assalamualaikum Ustaz,

  Memandangkan sekarang PKP, sebarang majlis keramaian tidak digalakkan. Boleh kah sekiranya kambing akikah mentah diperap dan diagihkan kepada orang lain seperti saudara, jiran atau sahabat?

  • Wa’alaikumussalam, boleh saja daging akikah itu samada diagihkan mentah atau diperap / masak terlebih dahulu sebelum diagihkan, kerana itu yang terbaik pada kaedah asal untuk pengagihan daging aqiqah. Tetapi, kami di EZQ sepanjang tempoh PKP ini, kami akan mengagihkan daging aqiqah secara mentah.

 62. Assalamualaikum ust… Maaf jika lari dr topik sbb sy ingin bertanya tentang ibadah korban..
  Soalan sy, adakah bleh daging korban bahagian sy tu, sy simpan di rumah sy sendiri?…( mksud sy, lebihan daging setelah diagih2kan kpd jiran2 dan rakan2).. Sebab sy ada dengar ada yg mengatakan lebihan daging itu tidak boleh disimpan…

  • Wa’alaikumussalam Norhayati, hukum menyimpan lebihan daging korban / akikah itu telahpun dimansuhkan. Maka tiada larangan untuk menyimpan daging korban ataupun mengagihkannya kepada jiran tetangga atau rakan2.

 63. Assalamualaikum ust..sy ad mngambil seorang anak angkat perempuan.. bukan warganegara..muslim.. macamna cara untuk laksanakan akikah tersebut ust..trima kasih..

  • Wa’alaikumussalam Hayati, ibu/bapa angkat boleh melaksanakan Aqiqah untuk anak angkatnya. Dan perlaksanaan Aqiqah tersebut adalah seperti biasa kita melaksanakan Aqiqah untuk anak kandung sendiri.

 64. Assalamualaikum ust.
  Saya ada beberapa soalan dan mohon pencerahan daripada ust.
  1) Saya, suami dan seorang anak lelaki (berusia 3 tahun) masih belum melaksanakan akikah. Bolehkah kami bertiga melaksanakan akiakh sekaligus dengan seekor kambing sahaja?
  2) Sekiranya tidak boleh, bolehkah kami melaksanakan korban sekaligus dengan seekor kambing tersebut?
  3) Sekiranya hanya mampu untuk korban sekali sahaja, tetapi tidak melaksanakan akikah, boleh ke ust?
  Terima kasih ust mohon penjelasan.

  • Wa’alaikumussalam Juliana,
   1) Saya sarankan kepada puan untuk Akikahkan anak terlebih dahulu, dengan 1 ekor kambing untuk 1 orang anak.
   2) Tidak boleh berkongsi nama dengan seekor kambing akikah mahupun korban.
   3) Sekiranya hanya mampu untuk korban sekali sahaja, maka tunaikanlah meskipun belum buat akikah.

   Tambahan: Belum melaksanakan Akikah bukanlah menjadi halangan untuk melakukan ibadah Akikah, kerana korban & akikah adalah 2 jenis ibadah yang berbeza dan ia tidak menghalangi antara satu sama lain. Bahkan hukumnya adalah Sunat Muakkad. Jika kurang berkemampuan maka tidaklah dituntut untuk melakukannya.

  • Wa’alaikumussalam Saiful, boleh suami isteri berkongsi wang untuk Aqiqahkan anak.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.